Qigong

Zoek je verstilling, rust in je hoofd, zonder ingewikkelde bewegingen? Dan is Qigong misschien iets voor je. Qigong wordt ook wel Chinese Yoga genoemd. Dit zijn rustige ontspannen oefeningen waarbij het lichaam op een speelse manier gerekt en gestrekt wordt. Daarnaast kun je als aanvulling op Qigong meditatielessen volgen. Meditatie helpt je jezelf bewuster te ervaren. Het laten zijn van gedachten en emoties is een belangrijke oefening.

Door ontspannen en met aandacht te bewegen leer je je lichaam te voelen. Je zit minder in je hoofd.  Je voelt je krachtig staan en leert grenzen te herkennen. Een mooie basis voor balans in je leven.

“Balans is heel stil.

Staan op de grens van wat kan.

In rust en vol kracht.”

Haiku (Marsja Haanstra)

Je hoeft absoluut niet lenig voor Qigong te zijn. De bewegingen zijn heel mild. Iedereen kan ze doen. Qigong versoepelt je lichaam en verstilt de geest. Als het lekker weer is, gaan we graag samen buiten trainen. Soms op een wel heel mooie locatie.

In het lesrooster staan de vaste wekelijkse lessen.

Mindful leven

Qigong zorgt ervoor dat je minder in je hoofd zit, en meer in je lijf. In het ‘nu’ zijn, daar gaat het om. Gedachtes niet de overhand te laten geven. Ze er laten zijn, maar niet al je aandacht schenken. Qigong geeft je als het ware de basis voor een mindful leven.

Aandachtig zijn

In de lessen werken we met verschillende series van bewegingen. Het kenmerk van veel series is dat elke bewegingen meerdere keren gerepeteerd wordt. Zo kun je je de beweging makkelijker eigen maken en leren ontspannen terwijl je beweegt. Je hoeft er steeds minder over na te denken. En kunt steeds meer overgaan naar voelen.

Een hele bekende en krachtige Qigong-houding (zie foto): Staan als een boom. Kun je je voorstellen dat jij zonder moeite 15 minuten in deze houding staat of langer zelfs? Dat het je innerlijke rust geeft?

Qigong wordt staand gedaan. Veel bewegingen kunnen ook zittend uitgevoerd worden.

Qi als levenskracht

Qigong helpt om je levenskracht (chi of qi) te versterken. Zonder qi kun je niet leven. Net zoals een vuurtje zuurstof nodig heeft om te blijven branden, heeft je lichaam ook energie nodig om te blijven functioneren.

Het is dus belangrijk om voldoende energie te hebben en er zuinig mee om te springen. Dit doe je bijvoorbeeld door qigong te beoefenen. Je laad je batterij er weer mee op. Maar ook door gezond te eten en frise lucht in te ademen krijg je energie.

Waar aandacht is, is qi

Een Chinees gezegde luidt: “Waar aandacht is, daar is qi”. Dat betekent simpel gezegd dat je met aandacht je energie(balans) kunt sturen. De kunst is dan ook om met je aandacht ‘uit je hoofd’ te gaan. Dat is waar het bij qigong (en taiji) om draait. De basis van elke oefening is steeds stevig aarden (wortelen) en van daaruit ontspannen en met aandacht bewegen.

Benieuwd naar het verschil tussen Taiji en Qigong?