Taijiquan

Leven in het nu, meegaan met de stroom ( go with the flow). We praten er allemaal graag over. Hoe mooi het zou het als we het heden echt beleven. Zonder steeds bezig te ‘moeten’ zijn met de afleidingen om ons heen. Het Nu helemaal in ons opnemen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, dat meegaan op de stroom? Daar gaat Taiji (taiji, tai chi) over.

“In beweging ben je licht, wendbaar en is je lichaam als een snoer parels verbonden. In taiji beweeg je als één, in taiji word je weer één. De krijger in je neemt je mee op avontuur, naar binnen. Ontdek daar de kracht van ontspanning.” Dit zegt meteen waar het bij taiji om draait:

  • Verbinding, je hele lichaam beweegt als één, is verbonden.
  • Ontspanning, van waaruit je kracht kunt putten.
  • De krijger in je. Taiji is van oorsprong een krijgskunst. De krijger helpt je op je persoonlijke avontuur. De krijger laat je stevig staan, maar laat ook je grenzen zien.
Traditionele Taiji in Nieuwegein

Luisteren naar je lichaam

Taiji leert je te luisteren naar je lichaam. Écht te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Door aandachtig de bewegingen te volgen word je van alles gewaar. Dan kan het zijn dat je ineens ergens in je lichaam spanning voelt, zonder dat je je daar eerder bewust van was. De zachte bewegingen helpen je vervolgens om die spanning langzaam los te weken. Hoe meer je ontspant, hoe beter je kunt luisteren. Zo vallen in de Taiji aandacht en beweging samen.

Grenzen voelen

Luisteren naar je lichaam betekent ook je grenzen voelen en bewaken. Voelen wanneer het genoeg is. En het tijd is voor rust, tijd voor iets anders, tijd voor een andere keuze. Dit is iets wat alleen jij zelf kunt. Alleen jij kent jouw lichaam zo goed dat je haarfijn aanvoelt dat het genoeg is geweest. Alleen soms zijn we even vergeten hoe het ook alweer voelt om in ons lijf te zijn, om onszelf goed aan te voelen. Dat leer je opnieuw met Taiji.

Yin & Yang

Als je zo luistert naar je lichaam kan het zijn dat je ineens het ritme van de Taiji voelt. Net als het leven zelf, is Taiji balanceren tussen Yin & Yang. De bewegingen nemen je mee op dit ritme. Laat je ook meevoeren op de stroom van Yin & Yang.

Taijiquan helpt bij het vinden van harmonie en evenwicht.  Kijk je naar taijiquan dan zie je langzame, ontspannen uitgevoerde, vloeiende bewegingen. Een heel aantal van deze bewegingen samen zijn een zogenaamde vorm. Er wordt vaak in groepen geoefend. Iedereen voert tegelijk dezelfde bewegingen uit. Op deze manier taiji beoefenen geeft een extra dynamiek. Je wordt als het ware ‘gedragen’ door de groep.

Tegelijkertijd word je gestimuleerd om je “eigen taiji” te ontwikkelen. De bewegingen zo te doen dat ze voor jou natuurlijk aanvoelen. Ieder lijf is verschillend en beweegt verschillend.

Taiji wordt gedaan door jong en oud. De kans op blessures is zeer klein, terwijl de training wel intens is. Taiji maakt je lichaam soepel en je voelt je vitaal.

Persoonlijke ontwikkeling

Taijiquan biedt je een uitdaging. De ontspanning en innerlijke rust waar we allemaal naar op zoek zijn betekent vooral willen loslaten. Loslaten van verwachtingen, van ‘iets’ moeten bereiken, van oude patronen. Dit vraagt om aandacht en tijd. Taiji biedt je een weg, een route tot persoonlijke ontwikkeling.

De lessen zijn afwisselend. Rustige, meditatieve oefeningen worden afgewisseld met de taijivorm en oefeningen in twee- of drietallen. Steeds weer word je in een situatie geplaatst waarin je kunt oefenen met ontspannen en bewust bewegen (en reageren). Langzaam maar zeker ga je in steeds meer situaties een diepe rust ervaren.

Wat betekent taijiquan?

Taiji wordt gesymboliseerd door het yin/yang-symbool. Taiji betekent “het hoogst bereikbare”, “het meest verhevene” of het opperste principe”. Het woord quan betekent vuist of boksen. Taijiquan, het boksen vanuit het opperste principe, is afkomstig uit China. Deze krijgskunst wordt “de meest verhevene” genoemd, vanwege het ontwikkelen van concentratie en mentale kracht en de mogelijkheid om je ermee te beschermen.

Taijiquan wordt ook wel geschreven als tai chi (oude schrijfwijze) of taiji. Taijiquan is dus een krijgskunst. Elke beweging die je uitvoert symboliseert een beweging uit een gevecht. Als je taiji beoefent, voer je als het ware een schijngevecht uit.

In de lessen wordt naast het meditatieve en gezondheidsaspect ook aandacht besteed aan de krijgskunst. Waarbij het er in de eerste plaats niet om gaat om leerlingen zelfverweer aan te leren. Door te weten waar bewegingen voor staan, krijgt de vorm allereerst meer inhoud, je bewegingen worden meer gevuld.

Verder wordt de krijgskunst gebruikt om de eigen ontspanning (mentaal en fysiek) als het ware te testen. Je ziet in deze situaties je reflexen terug in jouw manier van reageren. Voel je spanning dan probeer je die om te buigen naar ontspanning. De krijgskunst is daarmee een metafoor voor het dagelijkse leven en kan je helpen bij een mentaal en fysiek ontspannen leven, ook buiten de lessen.

Benieuwd naar het verschil tussen Taiji en Qigong?