Welke keuze?

Het is niet altijd makkelijk om de keuze te maken tussen Taijiquan of Qigong. Wij krijgen daar vaak vragen over. Wat zijn de verschillen? Waarom kies je voor de één of de ander? Taiji en Qigong hebben veel gemeen. Maar er zijn ook verschillen. Hieronder een aantal afwegingen die je misschien helpen om de keuze te maken.

 1. Laten we voorop stellen dat persoonlijke voorkeur het belangste is. Het gaat erom dat je iets doet waar je plezier aan beleeft. De één heeft meer gevoel bij Taiji en de ander vindt Qigong geweldig om te doen. Soms moet je beide proberen om de essentie te proeven en te ervaren wat bij je past. Uiteindelijk zegt de ervaring het meest.
 2. Je fysieke gesteldheid is belangrijk. Taiji is zwaarder om te doen dan Qigong. Taiji Light is hier een uitzondering op. In oplopende zwaarte: Meditatie, Taiji Light, Qigong, Taiji Basis, Taiji Verdieping.

  Taiji Light is speciaal bedoeld voor mensen die zich beperkt voelen, maar wel graag willen bewegen. Deze les wordt deels zittend gedaan. Qigong kun je vaak ook zittend doen. Dit zit niet in de les ingebakken. Qigong doe je in principe staand. Er zijn wel krukjes die iedereen zelf pakt als dat nodig is. Taiji doet je staand en omdat je er veel bij loopt is zitten geen optie.
 3. Sommige mensen vinden ontspannen bewegen moeilijker tijdens Taiji dan Qigong. Dit komt omdat je bij taiji een vorm doet en je dus je aandacht verdeelt tussen de ontspanning van het lichaam aan de ene kant en de volgorde van de vorm en de coördinatie en balans aan de andere kant. In het begin is dat lastig en heb je misschien het gevoel dat je veel ‘in je hoofd’ zit. Taiji is vooral volhouden en blijven oefenen.
 4. Taiji is van oorsprong een krijgskunst. De bewegingen zijn toepassingen uit een “gevecht”. Wanneer je de vorm loopt, voer je dus eigenlijk een soort schijngevecht uit. Taiji wordt dan ook wel schaduwboksen genoemd. Er zijn verschillende vormen en het verschilt per vorm hoe duidelijk deze toepassingen nog zichtbaar zijn. Sommige vormen richten zich tegenwoordig meer op de gezondheid.
 5. Qigong is ontzettend oud, veel ouder nog dan Taiji. Qigong kent geen vorm. Wel doe je er series van bewegingen. Elke beweging herhaal je meerdere keren. Door de herhaling wordt het steeds makkelijker om los te komen van de beweging en meer ín je lijf te gaan. Te voelen wat er gebeurt.

  Qigong staat voor het cultiveren van qi. Qi betekent min of meer levensenergie en gong kunde, werk of techniek. Qigong kun je dus vertalen als het leren werken met qi. In een qigongles houd je je bezig met het opbouwen en laten stromen van deze qi. Dit doe je door te werken aan het opheffen van blokkades in je lichaam, bijvoorbeeld door (meridiaan)stretchingen en ontspanningsoefeningen. Qi stroomt goed door als je lichaam ontspannen is.

  Zelfde qi
  Als je taijiquan beoefent, werk je met dezelfde qi. Ben je ontspannen en heb je voldoende qi opgebouwd, dan stroomt deze qi vrij door het lichaam. Je doet dan dus eigenlijk qigong.