Pushing Hands

Duwende Handen is een belangrijke methode om Taijiquan te begrijpen. Hiermee leer je de essentie van yin en yang. Waarbij het niet alleen gaat om het ultieme yin of het ultieme yang maar juist ook de weg ernaartoe. En, ook de afhankelijkheid. Hoe yin en yang niet zonder elkaar kunnen bestaan.

“Wanneer de tegenstander hard is, en ik ben zacht, noemt men dit meegeven (tsou). Wanneer ik de tegenstander volg, en hij raakt in het gedrang, noemt men dit kleven (nien). Wanneer de tegenstander snel beweegt, reageer dan snel; wanneer hij langzaam beweegt, volg dan langzaam. Hoewel er talrijke variaties zijn, is het principe dat ze doordringt slechts Eén.”

Quan pushing hands

Waar het in deze klassieke tekst om gaat, is het aanvoelen van de intentie van een ander. De Chinezen zeggen ook wel “I leidt qi leidt li “. De intentie leidt de energie, de energie leidt de spierkracht.

Dus, daar waar je aandacht is, is je qi (energie). Dit betekent dat je signalen uitzendt, die een ander kan opvangen als er lichamelijk contact is. Qi kun je dus voelen. Pushing hands doe je dus ook altijd samen met een ander.

Over jezelf leren

De naam Pusing Hands kan misleidend zijn. Het gaat bij deze oefenvorm juist niet om het duwen. Je leert je juist om de ander aan te voelen door contact te maken (kleven). Maar je leert ook om zo min mogelijk signalen uit te zenden door zo min mogelijk spierspanning te gebruiken (meegeven).

Als je beide vaardigheden onder de knie hebt, kun je snel reageren. Nog voor de ander een beweging uitvoert, kom jij met een passend antwoord. Voelende handen is een speelse manier om veel over jezelf te leren.

Structuur in pushing hands taiji

Alles draait om structuur

Wat je al eerste leert bij pushing hands is om je structuur te behouden én daarin te ontspannen. Ruimte in te nemen. Stevig te staan. Zonder te verstarren. Je leert verschillende gradaties van ontspanning. En het verschil voelen tussen slapte en gevuldheid. Je zult merken dat je Taijivorm verandert. Pushing hands helpt je om de essentie van taiji te begrijpen. Wat je leert tijdens duwende handen zie je terug in de manier waarop je Taiji doet.

Uiteindelijk train je met duwende handen je reflexen. Je bewegingen worden steeds preciezer. En de snelheid van bewegen neemt toe.

pushing hands als spel

Spelen

Maar bovenal is voelende handen een speelse oefenmethode. Het is leuk om samen met een partner te doen. Elkaar uitdagen. Maar ook elkaar de mogelijkheid geven om te groeien.

Voelende handen betekent erop vertrouwen dat loslaten en ontspanning je beschermen en je krachtig laten staan. Dat is meteen de grootste uitdaging.