Klankontspanning

Tijdens de wekelijkse meditatie, maar ook bij speciale workshops, maken we gebruik van klankontspanning. Daar gebruiken we klankschalen en de handpan voor, en tijdens speciale evenementen ook de gong en andere instrumenten. Wil je jezelf echt verwennen, kies dan voor een privéklankbad.

klankschalen

Klankschalen

Klankschalen nodigen je uit om de klank in te gaan. De klank tot het einde toe te volgen, te doordringen met je aandacht en zo rust in je hoofd en lijf te brengen. De klank helpt je stilte in jezelf te vinden. Niet dat het letterlijk stil is, maar door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf. Eerst bevindt de klank zich nog buiten jezelf, je luistert er naar, maar na een tijdje ervaar je ‘m van binnen. Het is een vorm van diepe meditatie. De trilling van de schaal is van dichtbij ook lijfelijk te ervaren.

Klankschalen kennen veel boventoonresonanties met specifieke zwevingen. Mijn klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya.

Gong

De gong is groots. Hij maakt extreem veel boventonen, triljoenen tegelijk. De gong is het meest complete en krachtige instrument om ons te harmoniseren. In het trillingsveld van de gong lost je lichaam en uiteindelijk je denkgeest op en kun je je overgeven aan de wezenlijke innerlijke stilte die je uiteindelijk bent. Daar reageren mensen intens op. Hoewel er een rustige opbouw is, voel je vanaf het begin het machtige geluid waartoe de gong in staat is. Door z’n grootte produceert deze gong zware, diepe tonen gecombineerd met hogere vibraties. Het kinkt als een chaos van dissonante tonen. Je kunt er niet omheen, de gong doordringt je volledig en helpt je daarmee bij het loslaten. En zo de stilte in te gaan.

Klankontspanning met gong

Vibraties

“De gong is het meest resonerende instrument wat wij tot op heden kennen. Wanneer de gong vibreert, voel je alle resonanties in elke cel van je lichaam. Deze vibraties zijn de meest krachtige resonanties die gebruikt worden in holistische healing. Al meer dan 5000 jaar wordt de gong daarvoor gebruikt en de gong is ook het oudste instrument.

In de kwamtumfysica wordt de gong ook wel het nulpuntveld genoemd. Het gongveld is gecomponeerd uit triljoenen boventonen die in een zo genaamde Fibonacci reeks van deze disc afkomen. Deze triljoenen boventonen vullen de ruimte om ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam. De kosmische muziek van de gong wordt wel de dissonante harmonie genoemd. De transcendentale klanken van de heilige gong komt van de grote chaos waaronder de wereld van formatie ligt.” (bron: www.spiritconnection.nl)

Ik kan er van alles over schrijven, maar het is toch vooral ervaren. En die ervaring is voor iedereen verschillend.

Voor wie meer wil weten over de gong en hoe en waar deze vervaardigd worden (mijn gong is de 38″ Sedna van Paiste, een gerenommeerde Duitse gongbouwer, en is handgemaakt).

Handpan

De handpan is melodieus en ritmisch en helpt je via een andere weg naar ontspanning. De klanken van de handpan betoveren. Je wordt meegenomen en uitgenodigd naar binnen te gaan. Je kunt diepe ontspanning ervaren, stilte, ontroering, tevredenheid,…. Voor ieder is de reis verschillend.

Handpan,hang drum klankontspanning

De akoestische, zachte, ritmische en heldere klanken kunnen je een oeroud, misschien ietwat Oosters gevoel geven. Best gek als je je bedenkt dat de handpan een relatief jong muziekinstrument is en ontwikkeld in Zwitserland.

Het maken van een goede handpan is ambachtswerk. Elke handpan wordt met de hand vervaardigd. Er zit veel tijd en aandacht in elk instrument. Dat hoor je terug in de klank.

Sjamanendrum

De sjamanendrum is als een hartslag. Een pulserend ritme, langzaam of snel. De drum zet je terug in jezelf. Maar verbindt aan met de aarde.

klankontspanning met sjamanendrum

Mijn drum heb ik zelf gebouwd.

Kijk in de agenda of er speciale activiteiten met de gong, handpan, sjamanendrum en klankschalen gepland staan. Of doe mee tijdens een van de meditatielessen en ervaar zelf de ontspanning van klank.