Klankontspanning

klanontspanning / klankbad / klankschalen / nieuwegeinTijdens de wekelijkse lessen (meditatie &) qigong begeleid ik regelmatig de oefening met live muziek. Vaak met de handpan, soms ook met klankschalen.  Tijdens speciale evenementen gaan ook de gong en andere instrumenten mee.

Wil je jezelf echt verwennen, kies dan voor een privéklankbad en dompel je helemaal onder in de klanken. Dit kan ook als duo of met een kleine groep. De klank nodigt je uit om naar binnen te gaan en heerlijk bij te ontspannen. Voel je omringt door het geluid. De schalen staan dicht om je heen waardoor je de trilling helemaal door je heen kunt laten vloeien. De gong is de ondertoon. Haar diepe klank doordringt alles. Handpans en native flutes zorgen voor een zachte melodie. De drum voor een diepe, gegronde, beat. Wegdromen, opgaan in, luisteren… alles is mogelijk.

Nieuwsgierig geworden? Stuur me gerust een berichtje. Onderaan de pagina staan ervaringen van anderen die het klankbad hebben ondergaan.

Ik maak gebruik van verschillende instrumenten. Allemaal instrumenten die je intuïtief kunt bespelen.

Klankschalen

klankschalen, klankschaal, chakra, therapie, klankbad, klankreis, singing bowl, meditatieKlankschalen nodigen je uit om de klank in te gaan. De klank tot het einde toe te volgen, te doordringen met je aandacht en zo rust in je hoofd en lijf te brengen. De klank helpt je stilte in jezelf te vinden. Niet dat het letterlijk stil is, maar door de klanken kom je tot een diepe kalmte in jezelf. Eerst bevindt de klank zich nog buiten jezelf, je luistert er naar, maar na een tijdje ervaar je ‘m van binnen. Het is een vorm van diepe meditatie. De trilling van de schaal is van dichtbij ook lijfelijk te ervaren. Klankschalen kennen veel boventoonresonanties met specifieke zwevingen. 

 

Gong

Klankontspanning met gong

De gong is groots. Hij maakt extreem veel boventonen, triljoenen tegelijk. De gong is het meest complete en krachtige instrument om ons te harmoniseren. In het trillingsveld van de gong lost je lichaam en uiteindelijk je denkgeest op en kun je je overgeven aan de wezenlijke innerlijke stilte die je uiteindelijk bent. Daar reageren mensen intens op.

Hoewel er een rustige opbouw is, voel je vanaf het begin het machtige geluid waartoe de gong in staat is. Door z’n grootte produceert deze gong zware, diepe tonen gecombineerd met hogere vibraties. Het kinkt als een chaos van dissonante tonen. Je kunt er niet omheen, de gong doordringt je volledig en helpt je daarmee bij het loslaten. En zo de stilte in te gaan.

Vibraties

“De gong is het meest resonerende instrument wat wij tot op heden kennen. Wanneer de gong vibreert, voel je alle resonanties in elke cel van je lichaam. Deze vibraties zijn de meest krachtige resonanties die gebruikt worden in holistische healing. Al meer dan 5000 jaar wordt de gong daarvoor gebruikt en de gong is ook het oudste instrument.

In de kwamtumfysica wordt de gong ook wel het nulpuntveld genoemd. Het gongveld is gecomponeerd uit triljoenen boventonen die in een zo genaamde Fibonacci reeks van deze disc afkomen. Deze triljoenen boventonen vullen de ruimte om ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam. De kosmische muziek van de gong wordt wel de dissonante harmonie genoemd. De transcendentale klanken van de heilige gong komt van de grote chaos waaronder de wereld van formatie ligt.” (bron: www.spiritconnection.nl)

Ik kan er van alles over schrijven, maar het is toch vooral ervaren. En die ervaring is voor iedereen verschillend.

Voor wie meer wil weten over de gong en hoe en waar deze vervaardigd worden (mijn gong is de 38″ Sedna van Paiste, een gerenommeerde Duitse gongbouwer, en is handgemaakt).

Handpan

Klank ontspanning met handpan bij Studio Zin

De handpan is melodieus en ritmisch en helpt je via een andere weg naar ontspanning. Je wordt meegenomen en uitgenodigd naar binnen te gaan. Je kunt diepe ontspanning ervaren, stilte, ontroering, tevredenheid,…. Voor ieder is de reis verschillend.

De akoestische, zachte, ritmische en heldere klanken kunnen je een oeroud, misschien ietwat Oosters gevoel geven. Best gek als je je bedenkt dat de handpan een relatief jong muziekinstrument is en ontwikkeld in Zwitserland.
Het maken van een goede handpan is ambachtswerk. Elke handpan wordt met de hand vervaardigd. Er zit veel tijd en aandacht in elk instrument. Dat hoor je terug in de klank. Ook in Nederland heb je een heel goede handpanbouwer. Benieuwd hoe een handpan klinkt?

 

 

 

 

Native American Flute

native american flute klankbad klank meditatie nieuwegeinIk bespeel verschillende native american flutes waarvan de diepe, lage klanken van de lage D mijn favoriet zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjamanendrum

De sjamanendrum is als een hartslag. Een pulserend ritme, langzaam of snel. De drum zet je terug in jezelf. Maar verbindt aan met de aarde.

Mijn drum heb ik zelf gebouwd.

Naast al deze instrumenten maak ik gebruik van de rainstick, chimes en andere zachte geluiden.

Kijk in de agenda of er speciale activiteiten met de gong, handpan, sjamanendrum en klankschalen gepland staan. Of doe mee tijdens een van de meditatielessen en ervaar zelf de ontspanning van klank. Het zelfs mogelijk een privésessie te boeken, bij mij en zelfs bij jou thuis als je dat prettig vindt. Neem daarvoor contact op via info@studio-zin.nl.

Ervaringen

“Op een vrijdagmiddag lag ik op een matje. Ik had warme sokken aan en een dekentje over me heen. Om me heen stond het vol met klankschalen en vele andere instrumenten. Ik was benieuwd wat deze middag me zou brengen… Ik genoot van de muziek. De muziek en de trillingen gaan volledig door je lijf, dat had ik nog nooit eerder zo ervaren. Het was een feeërieke sfeer en een rustgevende ervaring. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt Marsja!” – Sabine

“Voor de tweede keer een bijzondere magische ervaring mogen beleven tijdens de adem- en klanksessie bij Marsja. Zij voelt intuïtief aan hoe de sessie op te bouwen en je bewust te laten zijn van je adem en je lijf. Dit als basis om te voelen wat zich in jou aandient om je zelf te voeden met dat wat je nodig hebt. Eenvoudigweg helend.” – Marja

“Ik ging onder begeleiding van de klanken  een berg op. Van bovenaf heb ik beter zicht. Ik zat weer in de tempels in Nepal. De gong, de trom, het blazen op de schelp, het resisteren van de monniken met hun ondersteunende mudra’s. De 3 (shamanistische qigong) oefeningen daarna maakten het compleet, plus mijn inzichtkaartje. Ik ervaarde verbinding en eenheid.”

“Vanmiddag, samen met mijn zus, van een heerlijk klankbad genoten. Dankjewel Marsja!” – Willy