Gunshu / Taiji-stok

Bij Studio Zin kun je je bekwamen in Gunshu (Taiji met een lange stok). Taiji met de lange stok is een leuke en energieke les. Deze les wordt af en toe als workshop gegeven. Kijk in de agenda voor de meest recente data of stuur bericht naar info@studio-zin.nl.

Dynamiek van de stok

Gunshu is een onderdeel van wushu (Chinese krijgskunsten). De stok is het oudste wapen ter wereld en wordt daarom in China de grootvader van de wapens genoemd.

Eén van de grootste uitdaging van gunshu is gecentreerd blijven terwijl je grootse, vloeiende bewegingen maakt. De stok is een verlenging van het lichaam. Aandacht en interne kracht worden via het lichaam overgebracht op het wapen. Net als bij de taiji-handvorm starten de bewegingen vanuit het centrum van het lichaam. Er wordt zo min mogelijk spierkracht (li) gebruikt

Taiji met lange stok

Schouders in actie

In vergelijking met het zwaard is training met de stok vanwege het formaat – ongeveer de eigen lichaamslengte – fysieker. Gunshu is een zeer dynamische vorm van bewegen waarbij het hele lichaam en vooral de wervelkolom en schouders in actie komen (zonder teveel vanuit je schouders te bewegen). Je maakt je lichaam lekker los. De stokvorm (yang) is daarmee een mooi tegenwicht voor de handvorm (yin).

Tijdens de trainingen leer je de stokvorm, een reeks bewegingen die vloeiend in elkaar overlopen en eruit zien als een dans. In 2-tallen oefenen we aanval-, en verdedigingstechnieken. Naast de solovorm werken we aan de duo-vorm. Waarbij je samen een reeks bewegingen uitvoert met de stok.