Ervaringen cursisten

René:

Kracht – zachtheid
Stabiliteit – flexibiliteit
Geven – ontvangen

Tijdens de Taiji zoekt ieder binnen z’n eigen mogelijkheden naar de samenwerking tussen deze elementen. Marsje leert haar cursisten meer te voelen, naar binnen en tegelijk naar buiten te keren. De verschillende bewegingen uit de Yang Lu Chan-vorm o.l.v. Marsja op een gesctructureerde manier tot een geheel gesmeed. Het is mooi om te merken hoe goed alle ideeën over bewegen ook in het dagelijks leven bijdragen aan een betere coördinatie en balans.

Monique:

Tai chi is echt mijn ding geworden. Ik was altijd een beetje brusk en weinig subtiel in mijn bewegingen en dat is nu echt veranderd.
Ik voel me ook dichter bij mezelf staan en heel praktisch stoot me minder vaak …. Marsja is een fijne docente. Voor ik bij haar les kreeg was ik in het centrum van Utrecht een seizoen op les geweest zonder dat het me echt beviel. De docent corrigeerde veel en was vooral bezig om te laten zien hoe goed hij het kon. Ik ben zeker geen snelle leerling maar Marsja blijf rustig de bewegingen voordoen en de principes uitleggen laat je in je eigen tempo werken. Dat werkt voor mij heel goed en nu na jaren kan ik zeggen dat tai chi echt mijn ding is geworden.

Maaike:

Elke woensdagochtend een uurtje Qigong bij Marsja betekent voor mij:
– Een uurtje voor mezelf;
– Een uurtje niet nadenken;
– Een uurtje volledig ontspannen;
– Een uurtje energie opbouwen.

Een heerlijk begin van een ontspannen dag.

Karin:

Door het bewegen met stokken in de workshop Stok Essentials leer ik op een ontspannen manier ruimte in en voor mezelf te creeëren.

Richard:

Tai Chi is een prettige ontspanning zonder competitie druk.
De workshops met de stok maken het geheel compleet.
Daarbij is Marsja een geduldige docente waar ik veel van leer.
Kijk alweer uit naar het nieuwe seizoen…….

Margreet:

Taiji is gewoon heerlijk. Na een lange dag kom je afgepeigerd op les, en aan het eind ga je er ontspannen en energiek vandaan. Heerlijk! En net als je denkt dat het nu wel érg langzaam en soft is allemaal, komt Marsja met iets stoers aanzetten, zoals met sokken werken etc. Marsja is een heel goede, geduldige docente! Een aanrader!

Evelien:

Al na de eerste les voelde het al alsof er meer energie door mijn lijf stroomde. Ook ben ik me meer bewust van hoe de spanning en ontspanning voelt in mijn lichaam. Wat me vooral erg is opgevallen dat ik eigenlijk altijd mijn onderrug gespannen heb. Nu ik me daar meer bewust van ben, kan ik er ook bewuster ontspanning in krijgen. De Qigong heeft er zeker toe bijgedragen dat mijn rugklachten verder zijn afgenomen. Ook merk ik dat een bepaalde beweging het ‘slot’ van een bepaald lichaamsdeel af kan halen, waardoor de pijn/spanning daar ook afneemt (onder andere in mijn armen, schouders, rug en been).
De ene keer merk ik dat ik stabieler ben in de bewegingen dan een andere keer. Het geeft mij dus ook duidelijk een stuk bewustwording van mijn lichaam.

Tonny:

Met heel veel plezier doe ik Qigong en Taiji Light. De sfeer is goed en iedereen is erg aardig.
Ik heb veel pijn in mijn onderrug en door de oefeningen zijn die plekken soepeler en gaat het elke keer wat beter. Als het nodig is kan ik ook zittend meedoen. Dat is fijn, alles kan op mijn eigen manier, er is geen enkele druk.
Marsja en Hans zijn vriendelijke, professionele docenten met heel veel geduld.
Door de cursus voel ik me heerlijk onstpannen en innerlijk krachtiger.
Ik ben er blij mee en kan iedereen aanraden om er mee te beginnen, ik blijf het zeker doen.

Loes:

Qi gong helpt me om te ontspannen en om uit mijn denken meer in mijn lichaam te komen. Hierbij is het zogenaamde “zinken” belangrijk. Dit betekent dat we proberen ons meer bewust te zijn van onze voeten en het contact met de aarde en de energie die ze ons geeft te herstellen.
Ik vind het prettig dat het bij de qi gong oefeningen niet om “presteren” gaat maar een verbinding te maken met mijn lichaam.

Peter:

Mijn spierproblemen zijn flink verminderd sinds ik Taiji Light doe omdat ik leer om mijn lichaam soepeler te houden. Er ontstaat een bijna automatisch bewustzijn op mijn houding, spierspanning en manier van lopen. Daardoor blijft het effect niet beperkt tot de lessen alleen, maar ervaar ik er ook tijdens mijn dagelijks leven profijt van. Bovendien ervaar ik de lessen als erg plezierig.

Shashie:

Al enige tijd volg ik de Taiji lessen bij StudioZin welke door Marsja worden gegeven. Ik ervaar het als een Zen moment voor mijzelf! Even een uurtje van ontspanning waarin ik weer in contact kom met de basisprincipes van het leven: Ontspanning, energie en focus. Door de Taiji bewegingen neem ik gas terug, kan ik mijn hoofd leegmaken en leer ik daardoor echt naar mijn lichaam te luisteren. In deze snelle en hectische maatschappij kun je jezelf gauw voorbij lopen en dan is zo’n Zen moment wel heel fijn.
Door Taiji ontdekte ik al gauw dat ik niet goed geaard was en een verkeerde lichaamshouding had. Ook voelde ik veel spanning in mijn nek, schouders en rug. Hier heb ik dus meteen actie op kunnen nemen. Anders was ik mij hier niet bewust van geweest.
Ik raad iedereen zo’n Zen moment aan.

Steven:

Ik train al lang genoeg bij Marsja, dat ik eigenlijk niet meer weet hoe lang ik bezig ben. Ik ben begonnen met de moderne korte vorm, heel kort even de moderne lange vorm gedaan, maar daarna overgestapt op de oude vorm.Voor mij is het martiale aan deze vorm wat het zo leuk maakt. Onderdelen als ontspanning, houding en energie zijn nog steeds belangrijk. Maar een schop is om te schoppen en een slag is om te slaan. Tegelijk is de oude vorm heel goed opgezet. Hoe verder je vordert hoe moeilijker de bewegingen worden. Tegelijk train je, haast onbewust, je rug en buikspieren best veel. Dit is erg prettig aangezien ik een kantoor baan heb en dus veel zit.Wat ik ook eenpluspunt vind, is dat we meer doen dan alleen de tai chi vorm. Er wordt structureel tijd gestoken in duwende handen en twee mans vormen. Hierdoor krijg ik veel meer een gevoel voor de applicatie. En voluit een twee mans vorm uitvoeren met al z’n explosieve bewegingen geeft een hele andere dimensie aan het anders zo rustige en langzame tai chi.De lessen zijn erg ontspannen. Er wordt serieus gewerkt maar is ook tijd voor een geintje. Op de 1 of andere manier vliegt de tijd altijd om.

René:

Tijdens de groepslessen werken we geleidelijk vanuit een meer globale uitvoering van de vorm toe naar een uitvoering met aandacht voor steeds meer details. De privélessen die ik bij Marsja volg geven mij extra steun in dit proces. Na een serie van privélessen wordt het me steeds duidelijker welke gewoontepatronen een goede uitvoering van de vorm in de weg staan. Voor mij, als pianist, is het extra boeiend om te merken dat de principes die liggen onder alle bewegingen prachtig aansluiten bij mijn ideeën over pianotechniek en musiceren.