Qi als brandstof

In Qigongtraining werk je met Qi. De brandstof waarop je leeft eigenlijk. Deze brandstof krijg je door twee dingen te mengen: Water en Vuur. Het Water blust het Vuur en zo ontstaat stoom. Stoom kun je vergelijken met de Qi die door je lichaam stroomt. Neem Water en Vuur niet letterlijk, maar denk meer hun eigenschappen van hitte en verkoeling. Lees meer over Qi & beweging.

Spelen met Water en Vuur

Water heb je bij je geboorte gekregen. Je hebt er een beperkte hoeveelheid van. Water kun je niet aanvullen. Op is op.

Vuur haal je uit voedsel en uit de lucht. Vuur kun je steeds weer aanvullen door te eten en te ademen. De kwaliteit van het Vuur is afhankelijk van de kwaliteit van het voedsel en de lucht.

Kalme geest

Water en Vuur hebben elkaar nodig. Vuur zorgt voor een energiek lichaam. Teveel Vuur (slechte kwaliteit voedsel en lucht) betekent opwinding en heftige emoties. Je gedachten zijn versnipperd.

Water zorgt voor een kalme geest. Geeft focus en brengt wijsheid. Zonder Vuur is Water richtingloos. Heeft het niet de aanjager om tot actie over te gaan.

Vuur heeft z’n thuis in het middelste dan tian (solar plexus). Water huist in het onderste dantian. Als ze samenkomen brengen ze samen Qi voort.

Voor een lang en gezond leven werk je aan de kwaliteit van het Vuur en ben je zuinig op het Water. Dit doe je bijvoorbeeld met Qigong. Maar ook door gezond te eten en door het inademen van niet-vervuilde lucht (dat laatste is in onze Westerse wereld wel erg moeilijk geworden). Het balanceren tussen beiden is als spelen met Water en Vuur.

Qi

Qi gebruik je overal voor. Het is de brandstof voor al je lichaamsprocessen. Of je nu ademt, loopt, praat, eet, zit of denkt, overal verbruik je Qi bij. Met Qigong zorg je ervoor dat je Qi-niveau op peil blijft. En van goede kwaliteit. Daarnaast kun je oefeningen doen om te zorgen dat doorvoer zo optimaal mogelijk is. Je kunt je voorstellen dat als de brandstofslang verstopt zit, de brandstof minder goed doorstroomt.