Natuurwandelen

Natuur- of Qi wandelen  is wandelen. Maar dan nét anders. Bij Natuurwandelen loop je heel bewust. Net zoals je in de Taiji en Qigong doet. De wandeling is dan ook grotendeels in stilte. We lopen het hele jaar door, met mooi weer en zelfs in de sneeuw!

Natuurwandelen in de sneeuw

Bewust lopen

Natuurwandelen is een heel natuurlijke manier van lopen. Tijdens het wandelen let je op je houding. Want hoe loop je nu eigenlijk lekker ontspannen? Je blijft je bewust van je lichaam. Als het weer het toelaat stoppen we tussendoor om specifieke technieken te oefenen. Of om Qigong te doen.

Ontspanning en een goede houding maken het verschil tussen ingespannen en moeiteloos wandelen. Wat je daar vooral voor nodig hebt is een goed ontwikkelde aandachtsspier. En dat oefenen we tijdens het wandelen.

Mindful wandelen

Tijdens het wandelen ben als het ware de neutrale observator van jezelf. Hoe langer je aandachtsspier, hoe minder gedachtes het wandelen verstoren. Naast je eigen lichaam, heb je ook aandacht voor de omgeving, zónder je aandacht erin te verliezen. Je gaat dus niet dénken over wat je allemaal ziet. We doen daarvoor allerlei aandachtsoefeningen. Die verschillen per wandeling.

Kernspieren versterken

Natuurwandelen versterkt het lichaam. De kernspieren worden sterker waardoor de houding verbetert. De algehele ontspanning van het lichaam wordt vergroot. De specifieke wandeltechniek stimuleert beweging in de (onder)rug.

Het tempo van wandelen bepaal je uiteindelijk zelf. Zonder veel moeite verhoog of verlaag je het tempo. Hoe lager het tempo hoe meditatiever de wandeling, hoe hoger het tempo hoe meer je werkt aan je uithoudingsvermogen.

Ervaring in Taiji of Qigong is niet nodig. Wel ondersteunt natuurwandeling met name de Taijibeoefening. Naast de focus op structuur en aandachtig bewegen, leer je ook de benen en voeten ontspannen en van daaruit te lopen. Daar heb je veel profijt van als je Taiji beoefent.

Elke natuurwandeling is ca. 1,5 uur. Na de wandeling is er ruimte om samen een kop thee te drinken.

Wat vinden anderen van de natuurwandelingen?

Johan Veltkamp:

Ik had lange tijd last van onderrugpijn. Mede door yoga en de wandelsessies van Marsja ben ik van mijn rugpijn afgekomen. Ik kan weer lange wandelingen maken, wat ik lang niet meer kon doen. De technieken van goed wandelen pas ik meestal toe en dat gaat prima. De manier van lesgeven van Marsja vond ik fijn en duidelijk.

Marianne Franssen:

De natuurwandeling was een beleving. Met een groepje gingen wij op pad met Marsja aan de leiding. Wij kregen uitleg hoe je goed kan natuurwandelen. Wij zijn gestart met een warming-up en om de zoveel tijd kwamen daar een aantal punten bij om het lopen te verbeteren zoals: goed ademhalen, je voeten goed afwikkelen vanaf de hielen, armen een beetje van je lichaam af, je blik open, breed en voorruit en alles liefst in stilte. Dat was soms nog wat moeilijk want de uitgestippelde route ging ook langs mooie historische plekjes. Wij hebben daarbij alle soorten weer gehad: regen, wind, sneeuw en zon maar het deerde ons niet.
Na de wandeling was ik totaal niet moe en kon beslist nog wel een uurtje door. Wij hebben de wandeling gezellig gezamenlijk afgesloten met het welbekende kopje warme thee uit de thermosfles in de bakfiets van Marsja.
Natuurwandelen, ik kan het iedereen aanraden, het is een echte gezonde beleving!