Marsja Haanstra

Ik ben Marsja Haanstra. In 2001 ben ik verslingerd geraakt aan Taiji. Het heeft me nooit meer los willen laten. Het is mijn passie en van daaruit geef ik les.

Marsja Haanstra Taiji-groet

Ik richt mij op de yangstijl, de meest beoefende stijl ter wereld. En in het bijzonder op de traditionele taiji (van de grondlegger Yang Lu Chan). Deze vorm verenigt voor mij alles wat ik in al die jaren van verschillende leraren heb geleerd. Het biedt mij de diepgang waar ik steeds weer naar op zoek ben. Ik bezit de eerste graad van de WTBA (World Taiji Boxing Association) als docent om les te mogen geven in de Taiji Basisvorm volgens het systeem van Erle en Eli Montaigue. Ook hou ik erg van voelende handen (pushing hands, tui shou), de tweemans vorm (san shou), gunshu (Taiji met de lange stok) en het zwaard.

Daarnaast beoefen ik verschillende vormen van Qigong, doe ik aan meditatie en heeft klank mij helemaal gepakt. Ik werk met klankschalen, de gong, handpan en sjamanistische drum.

“Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap” (tao te ching)

Taijiquan & Qigong zijn voor mij een van de wegen tot persoonlijke groei. Ik begon indertijd met taiji, zoals veel mensen, om beter te leren ontspannen. Langzamerhand ontdekte ik de enorme rijkdom; het geeft zoveel meer dan ontspanning alleen. Taiji houdt me steeds weer een spiegel voor en is daarmee voor mij een handvat tot het vergroten van het zelfbewustzijn.

Het is een uitdaging om taiji steeds verder in mijn dagelijks leven te integreren, om de weg van wu wei te ontdekken: van observeren zonder (ver)oordelen, van laten zijn in plaats van willen of zelf moeten veranderen. Ik vind het geweldig om samen met mijn leerlingen principes te onderzoeken, de ui verder af te pellen en zo steeds dieper bij de kern te komen. Taiji is zoveel meer dan alleen een choreografie.

Taijiquan als krijgskunst

Ik ben geïnteresseerd taijiquan als krijgskunst. Zo beoefende ik een aantal jaar kenpo karate. De idee van zacht overwint hard vind ik intrigerend en inspireert mij om te onderzoeken. Martiale training leert mij niet te vechten, maar juist om in de ontmoeting of confrontatie met een ander zacht te blijven. Het is mijn missie om de rijkdom van deze Chinese bewegingskunsten te laten zien. En vooral, te laten ervaren hoe eeuwenoude tradities ons moderne leven kunnen verrijken.

Ik ben afgestudeerd aan Tai Chi & Qigong School Balans van Frank de Rijk als Docent Taijiquan. In 2007 ben ik gestart met Studio Zin. Daarnaast was ik van 2007 tot 2013 ook als mede-eigenaar en trainer verbonden aan Centrum Well in Utrecht.

Inspiratievolle leraren

Ik heb het geluk gehad veel goede en inspiratievolle leraren te zijn tegen gekomen. In 2001 ben ik begonnen bij Jay Elfring. Jay leerde mij ruimte in te nemen. Naast het yin ook het yang aanwezig te laten zijn. Tijdens mijn opleiding van Frank de Rijk leerde ik de vorm naar binnen te brengen. Bij Thierry Alibert is mijn grote liefde voor de oude vorm ontstaan. Hij heeft mij op het vlak van qigong ook erg geïnspireerd. 10 jaar heb ik actief  bij Thierry getraind.

Vanaf 2008 train ik bij Jos Horst en leer ik de oude vorm nog verder verdiepen via het systeem van Erle en Eli Montaigue. Het is een grote uitdaging om in de oude vorm vanuit het yin het yang te laten ontstaan, om vanuit ontspanning een grote interne kracht naar buiten te brengen. Dat fascineert en inspireert me. Steeds meer stukjes van mijn eigen legpuzzel komen samen. Taiji is voor mij een fantastisch avontuur. Het mijn grootste passie. Ik zorg ook voor regelmatig contact met Eli Montaigue om mij verder te blijven ontwikkelen.

Naast taijiquan en qigong ben ik geïnteresseerd in Thaise yogamassage. Ik heb verschillende trainingen gevolgd bij Thai Dee, het opleidingsinstituut voor Thaise Yogamassage in Nieuwegein. Deze vorm van massage spreekt me zo aan omdat de bewegingen in hun kern zo op Taiji lijken. In het eerste jaar van de opleiding van Thai Dee geef ik de studenten Taiji, waarbij het bewegen vanuit het centrum centraal staat. Daarnaast heb ik verschillende andere trainingen en coaching op het gebied van lichaamsbewustzijn gevolgd (cranio sacraal therapie, reiki, cure energetic connections, stembevrijding). Verder is een van mijn passies fotografie, hou ik van lekker eten en ben ik graag in de natuur te vinden. Ik ben moeder van een prachtige dochter met wie ik graag creatieve avonturen beleef.

Samenwerking

Ik ben initiatiefnemer van Body & Mind Nieuwegein, een samenwerking van o.a. docenten taiji, yoga, yogamassage & meditatie. Elk jaar organiseerden we samen het Body & Mind Event, een proeverij dwars door Nieuwegein. Nu is het vooral een platform van uitwisseling tussen bevriende collega’s.