Qi wil stromen

Qi wil stromen. Dat is onze natuurlijke staat: alles is in beweging. En in beweging is alles veranderlijk. Er is balans als er beweging is en qi vrijelijk kan stromen. Die beweging bestaat door de wisselwerking tussen yin & yang. Net als de twee polen van een magneet trekken yin en yang qi aan. Er is een soort magnetisch veld waar binnen onze qi beweegt.

En niet alleen in ons. Ook om ons heen is er beweging. Alles is in beweging. En als in een dans gaan wij mee in die continue stroom. Als we stoppen met de dans, dan ontstaat er een verstoring. Want qi wil niet stoppen met bewegen.

Verstoring

Kijkend naar gezondheid worden klachten veroorzaakt door een verstoring in de stroming van qi. Als de beweging dus stopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ergens een ophoping van qi is ontstaan (volheid) waardoor er op een andere plek te weinig qi (leegte) is. De kunst is dan om weer beweging te krijgen. Om te zorgen dat de qi weer vrijelijk gaat stromen.

Kijkend naar dit voorbeeld door te zorgen dat de qi van de volheid naar de leegte stroomt. Leegte wil gevuld worden. Dat is waar een acupuncturist of shiatsu-therapeut bij helpt. Maar ook met Qigong kun je invloed uitoefenen op je eigen qi-stroom. Met medische Qigong heel bewust op bepaalde meridianen en gericht op specifieke klachten. Bij Studio Zin is de Qigong meer gericht op preventie, dus het voorkomen van blokkades door de paden vrij te houden.

Waar aandacht is, is qi

Eenmaal in je lijf weet Qi zelf de beste route. Qi weet waar het nodig is. Alleen het pad moet wel vrij zijn. Als je hiervan uitgaat hoef je ook niet heel erg je best te doen om qi actief aan te trekken. Dan gaat qi stromen als het de mogelijkheid krijgt. Aanwezigheid is voldoende. Het als het ware toestaan dat qi gaat stromen. De magneten hun werk laten doen. Denk bijvoorbeeld aan de aardse qi.

Door jezelf te openen, geef je de aarde als het ware toestemming om haar qi met jou te delen. Dan stroomt de volheid van de aarde omhoog in jou. Je hoeft dus ook geen verstand van meridianen te hebben om zelf Qigong te doen en met je eigen qi te werken. De Chinezen hebben een prachtig gezegde: “Waar aandacht is, is Qi”.